
IDA/VIRU Maitseseiklus Karukellas koos peakokk Mihkel Heinmetsaga!
AINULT 4 KUUPÄEVA a´ 20 inimest! Tule koos sõpradega või korralda oma kolleegidele mõnus tänuõhtu!
IDA/VIRU Maitseseikluse kampaania raames korraldame me enda juures 4 täiesti erakordset 20- inimeselist gurmeeõhtusööki, kus lühikese tarneahela toorainega on kombineerimas Hiiu kommetega peakokk:
MIHKEL HEINMETS
Meie selle aasta maitseseiklus keskendub toostide ütlemise kultuurile. Toost on rituaalne joogi tõstmise ja heasoovide väljendamise viis. See ühendab inimesi ühise hetke kaudu- olgu rõõmu, tänu, sõpruse või austuse väljendamiseks. Toosti lausumine on ühtaegu sotsiaalne, sümboolne ja emotsionaalne akt.
Meie 4-käigulise menüü juurde kuulub 3 jooki, kuid tooste mahub mitu korda rohkem. Kui külalised on valmis ka oma toostidega lagedale tulema, siis kõige ägedama toosti ütleja saab kingituse.
Ühel kenal pühapäeval tegime menüü läbi ja kambas oli ka kaamera, mis võttis üles meie meeleoluka kokkamise. Sel päeval oli küll kell varajane ja päike paistis, kuid kujuta hoopiski ette õhtust hämarust, paljusid küünlaid ja mahedat taustamuusikat. Mihkel ütles, et teeme ühe maitseküllase, kuid kohaliku kombe kohaselt lihtsa menüü, mida saadavad kvaliteetveinid ja üllatusnaps. Kuna tegu on kohaliku toidu ja ka kohalike kommetega, siis anname pearooga edasi liua pealt ning iga uue käigu alguses ütleme tooste.
Mõnus sumin ja lahe atmosfäär saab olema tagatud!
Ruttu broneerima: puhkemaja@karukella.ee
Maitseseikluse õhtusöögid toimuvad neljal korral, kahe järjestikuse nädala kolmapäevadel ja neljapäevadel:
- 05.11 (välja müüdud)
- 06.11 (välja müüdud)
- 12.11
- 13.11
Igal õhtul algus kell 19:00,
meil on palve veidi varem kohal olla.

Mihkel Heinmets on valmistanud süüa seitsme riigi restoranides, olnud praktikal Michelini tärnidega auhinnatud ja maailma number üks restoranis Geranium, valmistanud toitu Austraalia aborigeenide kommuunis, toitnud inimesi taevas ehk olnud Dinner in the Sky Eesti peakokk. Ühtlasi on Mihkel kogunud tuntust oma otsekoheste ütlemistega kokasaates «MasterChef Eesti». Loe ja vaata Mihkli kohta rohkem siit!
Üks mis kindel- ta on võlunud oma toitudega klientide südameid ning igapäevaselt toimetab ta Hiiumaal Kassari saarel Orjaku sadamas enda restoranis iiUmekk.
Ja mis eriti äge- ta võtab kaaluda ka kõik esialgu hullumeelsusena näivad ideed, nagu seegi, et keegi tema jaoks tundmatu Terje Ida-Virumaalt kutsub teda neljaks korraks majatäiele külalistele kokkama- ja seda täiesti teise Eesti otsa (tõepoolest enam kaugemalt poleks olnudki võimalik- 295 km risti läbi Eesti) ja ta vastab:
“Ahoi Terje! Teeme ära!”
Tiheda kirjavahetuse tulemusena on kenasti kokkulepitud järgnevas:
Ülalpool kokkulepitud kuupäevadel, igal õhtul kell 19:00 õhtul ootab 20 toidusõpra 4- käiguline pika laua õhtusöök, mis on suuresti inspireeritud lühikese tarneahela toorainest. Midagi on Ida-Virust ja midagi Hiiumaalt. Seega on veidi võõras mekk mann´.
HIND 99 €/ ühele.
Erisündmuse menüü on saanud inspiratsiooni kalast ning kus meie jaoks võõrast maitsenüanssi pakub Hiiumaalt kaasavõetud säinas. Pearoaks on Mihkli enda karjast nooruke tall. Toimuma saab mõnus pikalauasöömaaeg, loome koos mõnusa meeleolu ja sumiseme hilja õhtuni.
PAKETT 280 €/ kahele
Igal õhtusöögi päeval läheb üksikmüüki 4 tuba ja paketi hinnas on:
- 2 kohta õhtusöögilauas
- majutus kahekohalises toas
- sauna ja kuumaveebasseini kasutamine
- hommikusöök
MAITSESEIKLUSE MENÜÜ
TERVITUSSUUTÄIS
Kalapuljong / tervitusnaps
NATUST KERGEM
Ahvenaäkis / ürdid / piimasai / must laim
Gérard Bertrand Héritage Viogner IGP Pay’s d’Oc 13,5% PrantsusmaaTOEKAM
Tallehautis / kartulikreem / E.M.A kaste / marineeritud rohelised piprad
Errázuriz Estate Carménère 13,5% TšiiliSUU MAGUSAKS
Mascarpone / besee / valgesõstramoos / sipelgad / kohv
LISAKS
Käsitööleib / veiserasvamääre / säinasool
Äkise ja hautise kõrvale veinid (selguvad hiljem)
Koos selgitame välja ka kõige vahvama toosti ütleja, kes saab siis kingituse.
BRONEERI: puhkemaja@karukella.ee
TOOSTIDE AJALOOST JA TÄHENDUSEST ROHKEM
Ajalooline taust
- Antiikaja juured
Toostimise komme ulatub Vana-Kreekasse ja Roomasse. Kreeklased pakkusid enne joomist jumalatele veiniannuse – märk tänust ja palve heatahtlikkuse eest.
Ühe teooria järgi tuli klaaside kokkulöömine algselt turvalisuse eesmärgil: kui joogid segunesid, ei saanud keegi kedagi mürgitada.
Rooma pidusöömingutel (convivium) oli toost osa ametlikust peomenüüst, sageli pühendatud keisrile või jumalatele. - Keskaeg ja renessanss
Euroopas muutus toostimine aadlike ja rüütlite seas auasjaks. Inglise keeles sõna toast tekkiski 17. sajandil, kui tavaks oli jooki panna röstsai (toast), et maitse parandada või tervise eest juua. - Eestis
Meie maal on toostidel pikk talupojalik ja hiljem seltskondlik traditsioon.
Vanades taludes tõsteti toosti näiteks pruudipaari, saagi, peremehe või külaliste terviseks. Nõukogude ajal kujunes toostimine eriti oluliseks osa pidulauakultuurist – sageli oli iga pidulauas istuja ülesandeks üks toost öelda.
Tänapäeval on see jäänud südamlikuks viisiks väljendada tänu, rõõmu või sõprust – olgu see siis pulmas, sünnipäeval või tööõhtusöögil.
Toostide kombed eri kultuurides
- Gruusias – toostikunst (supra) on omaette rituaal. Õhtusööki juhib tamada, kelle ülesanne on sõna anda, rääkida sisukaid ja poeetilisi tooste ning hoida laudkonna meeleolu.
- Venemaal ja Ida-Euroopas – toostid on tihti pikad ja sisukad, rõhutades siirust ja sõprust. “За здоровье!” ehk “Terviseks!” on klassikaline algus.
- Jaapanis – enne joomist öeldakse Kanpai! (“Tühjenda klaas!”), klaase ei lööda kõvasti kokku, vaid pigem tõstetakse austusega.
- Soome ja Skandinaavias – sõna Skål! (rootsi ja norra keeles) tähendab “kauss” või “tass”. Põhjala kombes on tavaline silmside enne ja pärast toosti.
- Prantsusmaal ja Itaalias – öeldakse Santé! või Salute! (“Terviseks!”), ja etikett nõuab, et silmside säiliks, kuni lonks on võetud.
Eesti toostikombed tänapäeval
- Klaase tõstetakse tavaliselt sõnaga “Terviseks!” või “Elagu!”, kuid toost võib olla ka isiklik, naljakas või poeetiline.
- Viisakas on enne joomist oodata, kuni kõik on oma joogi saanud.
- Kui toosti tehakse, on kena tõsta klaas silmade kõrgusele, mitte üle pea.
- Liigne müramine või karjumine ei kuulu hea tooni juurde – toost peaks olema lühiavaldus heatahtlikkusest.
- Erilisematel puhkudel (nt pulm, juubel) valmistatakse tooste ette – nii suuliselt kui vahel ka kirjutatult.
Hea toosti tunnused
- Siirus – see peab tulema südamest, mitte lihtsalt kombest.
- Selgus – lühike ja konkreetne mõte on mõjuvam kui pikk kõne.
- Sümboolsus – toost väljendab midagi ühist (sõprus, armastus, tervis, edu).
- Rütm ja pausid – hea toost on nagu miniatuurne kõne: algus, mõte, lõpetus.
- Lõpufraas – “Terviseks!”, “Elagu!”, “Õnne ja rõõmu!” või “Kanpai!” loob ühise kulminatsiooni.